L’art escènic com a eina pedagògica per recuperar la memòria històrica
Aquest 3r trimestre, al BRCS “Que no caigui en l’oblit!” l’alumnat de 4t ESO ha treballat la recerca històrica de les fonts orals, recuperant la memòria històrica de la repressió franquista mitjançant la interpretació de fets històrics concrets.
Uns esdeveniments històrics basats en la recollida de testimonis reals. Des de familiars de l’alumnat a militants antifranquistes de l’època com ara: Maribel Ferrándiz i Montse Milà, militants del moviments obrers i antifeixistes i víctimes de tortures a la comissaria de Via Laietana; o Ricard Vargas, excompany de lluita de Salvador Puig Antich. També es recullen anècdotes com el concert històric de Raimon a la Plaça del Sol de Gràcia de 1975 o al·lusions al reportatge que el 1976 es va fer des de la TV pública de Suècia (Sveriges Television) sobre la importància de les dones a la lluita veïnal: Mujeres en lucha.
Aquí podeu veure algunes de les fotos del BRCS amb les visites dels testimonis i la preparació dels vídeos:
Tot seguit us presentem el resultat obtingut pel projecte conjunt anomenat “Memòria, dones i educació” engegat per La Voz Ahogada projecte escènic amb la col·laboració de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics del Franquisme. Podeu veure tots els vídeos AQUÍ.
Per tancar el projecte, els companys de La Voz Ahogada ens van oferir la funció de la seva obra “En Bangkok también hay ratas”, una obra sobre les lluites veïnals de les dones als barris obrers de Barcelona, justament en una sala fruit de la victòria d’aquelles lluites: l’Ateneu Popular de Nou Barris.