ICFO Open Day
Hem tornat a visitar l‘Institut de Ciències Fotòniques, en aquesta ocasió amb alumnes de 1r i 2n d’ESO i amb motiu de l’ ICFO Open Day, la jornada de portes obertes de divendres 14 de febrer de 2014.
En arribar a l’ICFO ens hem distribuït en cinc grups. Cada grup era guiat en la seva visita per un investigador de l’ICFO, que és qui s’ha encarregat d’ensenyar-nos el seu laboratori i d’explicar-nos el que investiga.
Un d’aquests investigadors, el francés Romain Quidant, expert en nanofotònica, ens ha ensenyat l’Spedoc Lab-on-a-Chip, un laboratori de polímer, vidre i or, de només 3 x 3cm., que pot analitzar la sang. Com veieu a la fotografia, hem tingut a les mans aquest xip transparent i petitíssim, i en Romain ens ha explicat que el xip s’insereix en un aparell també molt portable, d’uns 40 x 30 cm, i des d’aquí pot enviar la informació obtinguda a un ordinador. Aquest xip incorpora nanosensors amb nanopartícules d’or que poden detectar en el plasma sanguini concentracions de marcadors de càncer. Un munt d’informació, moltes anàlisis a l’hora, amb només una simple gota de sang. Light for Health és el programa de recerca de l’ICFO que investiga les aplicacions de la fotònica en la salut.
En Romain parla un català perfecte. Ja porta 10 anys a Catalunya. Ens diu que el que el va motivar a ser científic va ser una barreja de curiositat natural i la necessitat d’entendre realment com funcionen les coses. Amb la perspectiva dels anys, explica, s’ha adonat que ser científic investigador és molt similar a ser artista, perquè ell sent la ciència com la matèria amb que ell expressa la seva creativitat, on crea possibilitats i on inventa futurs.
La llum també serveix per protegir informació, per fer més segures les nostres dades. Això que sona tan complicat ens ho han explicat amb màgia. Realment, sembla màgia tot el que es pot fer amb la llum.
Un dels grups ha fet Light Painting, han pintat amb llum. I tots nosaltres hem pogut experimentar amb telescopis i lents quin és el comportament de la llum sobre els objectes i com podem aprofitar les seves propietats per veure-hi més lluny.
A l’ICFOseum hem manipulat experiments que demostren l’índex de refracció de la llum en diferents mitjans, l’aire, l’aigua i d’altres fluids, hem vist l’efecte de la reflexió de la llum, una altra de les seves propietats i hem entès què significa polaritzar la llum.
Hem fet preguntes als investigadors, hem conegut la seva feina, hem après una mica sobre fotònica i alguns nois i noies volen participar en el concurs Illuminating Curiosity que organitza l’ICFO. Us animeu?